Ügyintézés

Ügyfélfogadási idő

Irodai ügyeleti rend:
E-mail: varosiplebania[kukac]gmail.com 
Telefon: 33/312 291

Hétfő 16.00-17.30
Csütörtök 16.00 – 17.30
(nem lesz ügyelet: 2023. december 7., 14., 21., 28.,)
Kedd, Szerda, Péntek Nincsen ügyelet

Ugrás a keresztelési tudnivalókhoz>>

Ugrás a házasságkötési tudnivalókhoz>>

Ugrás a temetési tudnivalókhoz>>

Önkéntes egyházi hozzájárulás (egyházi adó) befizetése:

A hívek állandó befizetései teszik lehetővé a templom és a plébániaépület fenntartását, a szükséges karbantartásokat és felújításokat, a közösségek működésének fenntartását, a plébániai munkatársak fizetését, a közösségi programok megszervezését, a plébánia kulturális programjait. Ennek befizetése minden jövedelemmel rendelkező felnőtt lelkiismereti kötelessége.
Összegére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia iránymutatása az éves nettó jövedelem 1%-át javasolja kereső személyenként. (Kiszámításához segítséget nyújthat EZ a táblázat.)
Az egyénileg kiszámított összeg az év során bármikor befizethető:
átutalással a plébánia számlaszámára
(Esztergom-Városi Szent Péter és Szent Pál és Szent Anna Plébánia, 12001008-01779574-00100001)
 
Kérjük a befizető nevét és címét megadni, ill. a megjegyzésként beírni: “egyházi hozzájárulás”), személyesen pedig nyitvatartási időben az irodában, vagy a szentmisék után a sekrestyében.

Egyben kérjük, hogy a személyi jövedelemadó-bevallások benyújtásánál ne feledkezzenek meg a kétszer 1%-os felajánlás mellékeléséről, és a gondos kitöltésről – ezzel ki-ki úgy tehet jót, hogy egy fillérjébe sem kerül. Fontos információ, hogy a „nullás” rendelkezés (nulla forint adóösszegről szóló) is számít, hiszen az állam a nyilatkozók számának arányában ad kiegészítést az egyházak működéséhez!

Keresztelés bejelentése
egy hónappal a keresztelő előtt szükséges.
A szükséges adatok a letölthető adatlapon megtalálhatóak.
A keresztelés feltétele, hogy legalább egyik szülő katolikus vallású legyen.
A hatályos egyházjog szerint már nem kötelező, hogy a gyermeknek legyen keresztszülője. Keresztszülő csak a 16 évnél idősebb, katolikus lehet. Tanúként lehet bejegyezni, aki nem katolikus, de keresztény.
A keresztelést egy alkalmas keresztelési oktatás, beszélgetés előzi meg, melyen a szülőknek és keresztszülőknek kell részt venni.
Gyermekkeresztelésre 4 éves korig van lehetőség. Ennél idősebb gyermek, ill. felnőtt csak előzetes felkészítés után keresztelhető meg. Ennek részleteiről érdeklődni lehet a plébános atyánál.
Letölthető adatlap

Házasságkötés bejelentése
három hónappal a tervezett esküvő időpontja előtt szükséges.
A szükséges adatok a letölthető adatlapon megtalálhatóak. Ezeken kívül be kell szerezni mindkét fél keresztelési plébániájáról egy 3 hónapnál nem régebbi keresztlevelet, és a lakóhely szerinti illetékes plébániáról házassági engedélyt (elbocsájtót).
A házasságkötést minden esetben jegyesoktatás előzi meg.
Letölthető adatlap

 

A betegellátás folyamatos plébániánkon.

Temetés jelentése
a temetkezési vállalkozóval történt egyeztetés után lehetséges. Az plébániai ügyintézés során szükség van az elhunyt, ill. a hozzátartozó (vagy eltemettető) adataira (a letölthető adatlapon részletesen megtekinthetőek). Felhívjuk a kedves testvérek figyelmét, hogy a hatályos egyházjogi rendelkezések értelmében, temetést csak akkor tudunk elvállalni, ha az elhunyt megkeresztelt, katolikus vallású volt.
Kérjük a kedves testvéreket, hogy temetés esetén a lakóhely szerint illetékes plébánoshoz forduljanak.
Letölthető adatlap